Sulina

Sulina este un oraş al cărui patrimoniu natural şi cultural atrage anual mii de vizitatori, mult peste capacitatea oficială de suport a localității. Din pricina lipsei de interes pentru conservarea patrimoniului arhitectural, majoritatea clădirilor se află într-o stare avansată de degradare. Numărul mare de turişti care frecventează zona ar justifica o promovare mai coerentă a patrimoniului cultural al oraşului, revitalizarea meşteşugurilor şi organizarea de evenimente în afara sezonului estival. Se poate, exemplu, stabili un traseu prin oraș, cu taxe de vizitare, care să includă și o manufactură tradiţională.

 

De asemenea, dezvoltarea unor centre locale de semiprocesare a peştelui (acum exportat „vrac” către zona continentală) poate creşte preţul acestuia, mai ales dacă produsul este prezentat într-o manieră specifică locului. Drumul către plajă, care la ora actuală este parcurs cu microbuze care contribuie semnificativ la poluarea zonei, poate fi parcurs cu mijloace de transport ecologice. Tot pentru dezvoltarea turismului, s-ar putea construi unui pod mobil tradiţional pe drumul de pământ dintre Sulina şi Sfântu Gheorghe, care este în prezent întrerupt de un canal care îl face dificil de parcurs în anumite perioade ale anului. Ar fi de interes să fie reabilitate și incluse în circuitul turistic clădirile de patrimoniu, mai ales cele „purtătoare de legende”, ori cele în care s-au născut sau au trăit personalităţi ale culturii române, cum ar fi: Casa Jean Bart sau Casa George Georgescu.

 

De luat în considerare este şi reabilitarea vechilor clădiri industriale de pe unul dintre malurile Dunării şi transformarea lor în spaţii de rezidenţă şi creaţie sau cercetare pentru artişti şi oameni de ştiinţă europeni. Sulina este specială prin caracterul său turistic, pentru că turiștii nu vin doar pentru “soare, mare şi nisip”, ci pentru mixul de atracții formate din plajă, cultura Deltei (patrimoniu și viața la țară) și natură (Delta Maritimă).

 

 Atracții principale:

 

l  câțiva kilometri de plajă la Marea Neagră

l  Farul din Sulina, care datează din 1802

l  patrimoniu cultural, istoria Sulinei fiind legată de statutul ei de “porto-franco” (port liber) și de istoria Comisiei Europene a Dunării cu influenţa ei economică asupra Europei, și socio-culturală asupra locului

 

Particularități:

 

l  situat la cea mai mică altitudine medie, de numai 4 m deasupra nivelului mării

l  singurul oraş-port fluvial şi maritim din România

l  are statutul de fost sediu al Comisiunii Europene a Dunării

l  conține primul sit arheologic subacvatic din Delta Dunării