Prelucrarea stufului

Stuful, un material de construcţie uşor, estetic, ecologic, rezistent şi elastic, asigurând o izolare termică şi fonică perfectă, reprezintă atât o resursă importantă pe plan local, cât şi un valoros bun pentru export. Ca dimensiune, suprafaţa de stuf din Delta este pe locul doi în lume, cu o întindere de 1.800 km². În ceea ce priveşte calitatea, stuful crescut în complexul Razim-Sinoe-Zmeica-Goloviţa este cel mai bun la nivel mondial, fiind considerat „aurul verde” al Deltei Dunării.

În ultima vreme, având în vedere că regulamentul local de construcții prevede folosirea acoperișurilor din stuf, iar finanțările europene condiționează utilizarea stufului pentru construcțiile în zona Deltei, cererea pentru acest material va fi din ce în ce mai mare, astfel încât numărul meșterilor specializați în bătutul stufului va crește, cât și cantitatea de stuf recoltat și selecționat.

O arie puțin exploatată în Deltă este transformarea stufului în peleți pentru încălzire sau folosirea lui ca material termoizolant pentru construcții. Pentru cei care au observat potenţialul acestei ocupaţii, utilizarea stufului rămâne una dintre puţinele activităţi neafectate de criza economică, cererea pentru acest material fiind în continuă creştere pe piaţa internaţională. Produsele din papură se regăsesc în spațiu de promovare a ecoturismului și comercializare a produselor și suvenirurilor locale de pe faleza Dunării, din Tulcea.

Prelucrarea stufului