Pescaturismul

Pescaturismul este o formă de turism care pune în valoare activitatea propriu-zisă a pescarilor. Pescaturismul înseamnă că, timp de câteva ore, însoțiți de pescari profesioniști, turiștii pot vedea dintr-o lotcă cum decurge o zi la pescuit. Turiştii pot să asiste la prinderea peștilor cu unelte tradiționale și să asculte poveștile pescarilor, în timp ce se pregătește ciorba pescărească la refugiu. Toate aceste pot reprezenta pentru turişti activităţile unei zile de neuitat petrecute în Deltă.

Astfel, elementele de unicitate ale activității de pescaturism sunt: pescarul din Deltă, lotca, uneltele tradiționale folosite pentru pescuit, ceaunul cu ciorba pescărească, toate acestea fiind prezentate în mediul lor natural. În legătură cu lotca, există zvonul că Uniunea Europeană o interzice în pescuit. Acest lucru este fals, singurul lucru recomandat de normele internaționale de protecție a mediului fiind înlocuirea treptată a sistemului de acoperire cu gudron, care este considerat toxic pentru mediul acvatic, cu vopsele speciale ecologice, dedicate ambarcațiunilor.

Lotca, unul dintre elementele definitorii pentru meseria de pescar de sute de ani, a fost regândită pentru pescaturism, pentru transportul comod al turiștilor, fiind realizată în sistem de construcție tradițional, cu crivace din stejar și placată cu lemn de brad. Puțini știu că în ultimii 8 ani nu au mai fost construite lotci, iar atelierele care se ocupă cu acest meșteșug aproape au dispărut. În cazul în care nu i se oferă o nouă utilizare prin intermediul pescaturismului sau prin plimbarile pe Dunăre, acest element va disparea. Ar fi o pierdere enormă, ținând cont că turiștii sunt extraordinar de  curioși și atrași de imaginea pescarului în lotca sa tradițională.

Pescaturismul