Prelucrarea papurei

Din vremuri străvechi şi până la începutul anilor ‘90, localnicii satelor Deltei Dunării recoltau manual papura, plantă specifică zonei Deltei, folosită pentru împletiturile artizanale, dar şi întrebuinţată ca material pentru componente ale construcţiilor tradiţionale, cum ar fi: acoperişuri, garduri sau în izolarea pereţilor. Adesea este folosită şi ca hrană pentru animale.

Începând cu anii ‘90, meşteşugul recoltării și prelucrării papurei şi-a pierdut din faimă. Numai două ateliere pentru prelucrarea papurei mai funcţionează izolat la Mahmudia şi Luncavița. Atelierul de împletituri din papură de la Mahmudia este cunoscut şi apreciat pentru originalitatea modelelor şi pictura deosebită realizată în culori specifice zone. Produsele confecționate din papură, de pe teritoriul Deltei Dunării, au valoare de brand și sunt foarte căutate de magazinele de suveniruri.

Pentru că la ora actuală obiectele asemănătoare de import, în mod deosebit cele provenind din China, predomină atât în pieţele interne, cât şi în cele din afara ţării, relansarea produselor din papură la un astfel de nivel ar fi dificilă. Cu toate acestea, obiectele artizanale pot fi valorificate cu succes pe piaţa locală, o dată cu dezvoltarea turismului. Ca exemplu, pensiunile ar putea fi dotate cu coșuri și accesorii pentru masă din papură, personalizate, aducând o valoare în plus identității locale a fiecărei localități.