Mahmudia

La Mahmudia, un posibil traseu turistic local poate porni de la Casa Pescarului, cu muzeul de unelte pescăreşti tradiţionale, trecând pe la Atelierul de împletituri din papură, ajungând apoi la Cetatea Salsovia şi la Observatorul de Păsări de lângă mini-delta în formare. Apoi, se poate parcurge urcuşul pe ultimul dintre Dealurile Beştepe, către cazematele construite în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Traseul are doar 5 km, deci poate fi parcurs cu ușurință la pas sau cu bicicleta. Este recomandabil totuși să fie realizat într-o călătorie de două zile, interval în care turiştii ar avea timpul necesar să deguste mâncăruri tradiţionale la Casa Pescarului sau la agropensiunile din zonă, să achiziţioneze obiecte împletite din papură sau chiar produse culinare locale, cum ar fi peştele semipreparat sau mierea, ambalate în recipiente învelite în papură.

 

Alte activități recomandate turiștilor sunt: turele cu bicicleta pe partea continentală, adică în zona dealurilor din jurul satului, turele cu barca sau canotca pe canalele și lacurile adiacente Litcovului, birdwatching. Un centru de închiriere a ambarcaţiunilor tradiţionale, care poate include şi cursuri de vâslit predate de localnici, ar completa în mod fericit oferta turistică şi ar putea dubla numărul înnoptărilor în localitate într-un timp foarte scurt.

 

De asemenea, zona Mahmudia este foarte generoasă în ce priveşte întinderile de papură şi stuf. Recoltarea acestora, din august până în octombrie şi apoi în februarie (perioadă ce se suprapune în mare parte cu cea de prohibiţie în ceea ce privește pescuitul peștelui), ar putea oferi locuri de muncă pentru numeroşi membri ai comunităţii.

 

Sejurul turistic poate fi legat de sărbătorile religioase pe rit vechi, prilejuri în care costumele tradiţionale ale ruşilor lipoveni şi frumuseţea slujbelor religioase pot constitui o experienţă turistică de neuitat. Oferta agroturistică a zonei poate fi completată, cu prilejul festivalurilor judeţene, şi de spectacole ale celor două ansambluri folclorice din localitate.

 

Atracții principale:

 

l  zona de Deltă din vecinatatea localității ce cuprinde canalul Litcov cu lacurile Gorgova, Gorgovăț, Potcoava

l  rezervaţia naturală Dealurile Beştepe

l  Casa Pescarului, cu muzeul de unelte pescărești tradiționale

l  atelierul de împletituri din papură

l  observatorul de păsări de lângă mini-delta în formare

l  cazematele din perioada celui de-al Doilea Război Mondial

l  la aproximativ 3 km distanță se află ruinele fortăreței romano-bizantine Salsovia

l  portul industrial Mahmudia – cariere de exploatare a calcarului

l  5 lăcaşuri de cult specifice diferitelor grupuri etnice

l  ansamblul Folcloric „Katiuşa” al Comunității Rușilor Lipoveni

 

Particularități:

 

l  singura zonă din Deltă în care a fost hotărâtă renaturarea unui fost teren agricol (Carasuhat, de 924 hectare) și reintroducerea lui în circuitul natural al apei, viitoare zonă de agrement și pescuit

l  comunitate mixtă de români, ruși-lipoveni, ucrainieni, turci, bulgari

l  zona este bogată în papură și stuf