Luncavița

Luncaviţa, cea mai dezvoltată dintre comunităţile rurale din Lunca Dunării, nu este recunoscut ca un sat turistic. De altfel, niciunul dintre satele din zonă, nici măcar cele cu deschidere la apă precum Somova sau Mineri, nu au cunoscut vreodată o dezvoltare turistică propriu-zisă, ocupaţiile de bază ale localnicilor fiind agricultura, creşterea animalelor şi pescuitul. Principala atracţie turistică a localităţii este pădurea Valea Fagilor, rezervație naturală cu o suprafață de 154 de hectare, declarată arie protejată şi inclusă în Parcul Național Munții Măcinului. În pădure sunt organizate serbări câmpeneşti, fiind şi „scena” festivităţii de premiere a unui concurs național de ciclism care este desfăşurat în luna octombrie a fiecărui an.

 

Recent, pe Dealul Pietrișului din Parcul Național Munții Măcinului a fost instalat un observator astronomic, printr-o colaborare a Muzeului de Științe ale Naturii cu Observatorul Călin Popovici, Galați. În fiecare an are loc o tabară de astronomie, prilej pentru care sunt montate telescoape portabile. Sunt invitați să participe specialiști, turiști, elevi și localnici, iar autoritățile locale pun la dispoziție microbuze pentru transportul zilnic al pasionaţilor de astronomie.

 

Noul centru de olărit, înfiinţat printr-un proiect cu finanţare europeană, se poate transforma într-o atracție suplimentară, mai ales s-ar reconstitui un atelier de olărit tradițional și s-ar permite accesul turiștilor la roata olarului, pentru o experiență directă. Pe lângă modelarea lutului, există o tradiţie împământenită a împletiturilor din papură, care poate fi valorificată mai mult.

 

Există un număr mare de evenimente locale, care asigură un flux aproape continuu de vizitatori, dintre care Sărbătoarea Teilor a devenit deja tradiție. Chiar dacă turiştii nu poposesc deocamdată prea mult în această zonă, eforturile pe care le face comunitatea din Luncaviţa pentru păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor zonei vor contribui în mod definitoriu la dezvoltarea ecoturismului și desemnarea Deltei ca ecodestinație.

 

Atracții principale:

 

l  Pădurea Valea Fagilor

l  Pădurile din tei, considerate rezervații naturale

l  Dealurile insulare, între care: Culmea Ciclăeşti, Dealul Pietriş, Dealul Milan, Dealul Burlăcelului, Dealul Drăghici

l  Dealul Pietrișului din Parcul Național Munții Măcinului

l  La Grupul Școlar Simion Leonescu există o sală expozițională cu obiecte populare, specifice regiunii nord dobrogene (porturi populare, obiecte de artizanat, miniaturi ale gospodăriilor locale, picturi iconoclastice)

l  ansamblul de colindători Moșoaiele reprezintă îndeletnicirile și tradițiile comunei la diferite manifestări culturale

l  ansamblul popular Ghiocel, premiat la nivel național și internațional, format din 50 de dansatori și cântăreți, prezintă Luncavița în cântec și dans nord-dobrogean la concursuri și evenimente de profil

 

Particularități:

 

l  aici a fost filmat în 2014 filmul Aferim! de Radu Jude, premiat la Festivalul de Film de la Berlin (2015)

l  arhitectura specifică, utilizând materiale locale: lut, piatră, lemn, stuf

l  olăritul este marcă identitară a Luncaviței. Până la începutul anilor ’80, Luncavița a fost un puternic centru de olărit, printre cele mai mari din țară, alături de Târgu Lăpuș în Maramureș, Horezu în Vâlcea, sau Rădăuți în Suceava