Dezvoltare durabilă

Dezvoltarea durabilă permite satisfacerea nevoilor prezentului, fără a compromite șansele generațiilor următoare de a construi conform standardelor viitorului.

Cu alte cuvinte, ar trebui să găsim, astăzi, modalități de creştere a nivelului de trai pe plan local, de creare de noi locuri de muncă, fără a degrada mediul natural și fără a exploata excesiv resursele pe care le vor utiliza, mâine, copiii noștri. Dezvoltarea durabilă în Delta Dunării se bazează pe utilizarea cu inteligență a meşteşugurilor şi ocupaţiilor tradiţionale, simultan cu valorificarea bogaţiilor pe care natura le pune la dispoziţie. În același timp, trebuie să păstrăm mediul înconjurător curat şi să avem grijă să nu epuizăm resursele în mod nechibzuit, așa cum este pe cale să se întâmple cu resursa de pește.

Multitudinea de naționalități din Delta Dunării, cu obiceiuri și porturi diferite, care încă știu cum să practice meserii tradiționale, este o bogăție care poate fi valorificată prin turismul făcut cu măsură și cu bun simț. Reînvierea acestor meserii nu înseamnă o întoarcere în trecut, ci crearea unor produse la modă, produse exportabile care nu rămân la nivel de simple suveniruri tradiționale. Într-o lume dominată de comerțul bunurilor produse în masă, obiectele artizanale autentice sunt din ce în ce mai căutate și apreciate. Pe de altă parte, activităţile de zi cu zi ale pescarilor pot reprezenta pentru turişti minunate experienţe de explorare și de cultură, care să completeze momentele de liniște și deconectare pe care aceștia le caută în Delta Dunării.

Dezvoltare durabilă