Chilia Veche

Chilia Veche reprezintă, alături de satul Letea, una dintre puţinele comunităţi în care arhitectura tradiţională se păstrează aproape nealterată (fără prea multe „rupturi de ritm” cauzate de construcţiile nepotrivite cu specificul zonei). Din păcate acest aspect este încă insuficient luat în considerare pentru dezvoltarea regiunii. Punerea în valoare a arhitecturii tradiţionale poate fi legată de reînvierea meşteşugurilor, prin transformarea caselor abandonate într-un centru de producţie şi vânzare a obiectelor tradiţionale, în special împletiturile din papură, care au reprezentat vreme de mulţi ani o parte importantă din tradiţia zonei.

 

Finalizarea proiectului iniţiat de fundaţia „Principesa Margareta”, prin care a fost înfiinţat un atelier de împletituri în localitatea Chilia Veche, fără a mai fi continuat, dovedeşte faptul că, fără implicarea comunităţilor locale, astfel de proiecte nu pot reprezenta o soluție de dezvoltare pe termen lung. Tocmai de aceea, înfiinţarea unui atelier meşteşugăresc trebuie gândită de la bun început ţinând cont de piaţă, de cantitatea produselor ce trebuie pregătite pentru livrare şi de aspectele practice de dezvoltare a atelierului. În Chilia Veche există încă numeroase lucrătoare extrem de pricepute la realizarea împletiturilor din papură, care însă nu lucrează constant, ci doar atunci când există cerere, fără a avea posibilitatea sau curajul deschiderii unei afaceri proprii. Soluţia cea mai potrivită pentru revitalizarea și valorificarea meştesugului este înfiinţarea unei întreprinderi sociale de profil.

 

În ultimii ani, zona Chilia a devenit din ce în ce mai căutată de pescarii amatori, iar turismul pescăresc a cunoscut o puternică dezvoltare. De aceea, la fel ca în zona Crişan, pescaturismul poate reprezenta pentru Chilia Veche o opțiune pentru dezvoltare.

 

În prezent această regiune este slab reprezentantă în ofertele turistice ale agenţiilor specializate, dar, acest aspect poate fi privit și ca un avantaj, pentru că oferă comunităţii posibilitatea de a-și construi propria ofertă turistică, concentrată în jurul turismului ecologic şi a pescaturismului. Chiar dacă numărul celor atraşi de această zonă va fi mic, cu siguranţă va fi un public fidel, care va reveni constant. Faptul că zona oferă obiective de vizitare din categoria „cel mai” sau „cea mai” (cea mai înaltă biserică, cel mai izolat schit de călugări), care pot fi incluse armonios într-un traseu turistic special, diferit de celelalte locuri din Deltă.

 

Alte recomandări pentru dezvoltarea Chiliei Vechi sunt: diversificarea ofertei turistice incluzând peisajul specific Deltei Fluviale, integrarea refacerii zonei umede în planurile de dezvoltare a turismului, dezvoltarea unei destinaţii bazată pe produse locale, dezvoltarea unui produs bazat pe tradiţia băii ruseşti, deschiderea traseului de ciclism de la Tulcea la Chilia şi conectarea lui la traseul spre Sulina. În plus, sunt recomandate: punerea în valoare a bisericii monumentale (similare cu cea din Germania, de la Donaueschingen), organizarea pelerinajelor în locurile religioase din zonă (în special în Stipoc sau mănăstirea Sf. Atanasie), deschiderea punctului de frontieră cu Ucraina pentru dezvoltarea unei oferte de turism transfrontalier în Deltă, și dezvoltarea unui produs turistic axat pe observare de păsări şi pescuit în fostele amenajări agricole Babina şi Cernovca. Mai mult, agroturismul, grădina de zarzavaturi, moara de grâu și faină, sau mălaiul de Chilia trebuie să devină produse de bază în Delta Dunării. În plus, Penitenciarul Chilia, unul dintre agenții economici importanți în sat, are șansa de a deveni o atracție ecoturistică prin proiectul dezvoltat de Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23, împreună cu Administrația Națională a Penitenciarelor. În cadrul acestui proiect, pe grindul Tătaru a fost construit, în 2015, primul sat de ateliere meșteșugărești tradiționale, ca parte din programul de reintegrare socială a deținuților.

 

Atracții principale:

 

l  cetatea Chilia, cucerită în 1465 și reconstruită în 1479 de Ștefan cel Mare

l  mănăstirea Sf. Atanasie de călugări pe stil vechi

l  biserica Sfinţii Voievozi Arhangheli Mihail şi Gavriil, a doua ca înălțime din țară, care a fost şi observator militar

l  biserica lipovenească, ce adăposteşte icoane foarte vechi

l  singura moară funcțională din Deltă

l  fosta fermă a savantului Grigore Antipa

l  lacurile Babina, Merhei şi Roşca-Buhaiova

l  lacul Matiţa, unde se găseşte cea mai mare colonie de pelicani din Europa

l  satul meșteșugăresc pe grindul Tătaru al penitenciarului Chilia

 

Particularități:

 

l  pescuitul este principala atracţie pentru turiştii români

l  este aproape singurul loc din Delta Dunării unde legumele, brânza şi alte produse alimentare pot fi procurate direct de la localnici

l  este o zonă cu o puternică tradiție agricolă, legumele de la Cișla fiind faimoase