C.A. Rosetti

C.A. Rosetti (Letea, Sfiștofca, Periprava și Cardon), este o comună care, de-a lungul ultimelor decenii, a fost cunoscută în special prin pădurea Letea, una dintre cele mai spectaculoase păduri din Europa. În acelaşi timp, satul a fost privit doar ca o zonă de trecere către pădure. Este esențial ca presiunea pe Pădurea Letea să fie redusă prin promovarea altor atracții turistice. De altfel, localitatea a început să se dezvolte ca sat turistic, tot mai mulţi localnici amenajându-şi locuinţele pentru a respecta exigenţele minime ale unei structuri de cazare turistică, păstrându-le totodată aspectul tradiţional.

 

Un element care a atras atenţia întregii Europe asupra pădurii Letea au fost hergheliile de așa ziși cai sălbatici. Creșterea animalelor, ocupația de bază a locuitorilor din regiune, poate deveni profitabilă dacă este pusă în legătură cu oferta turistică.

 

Un alt punct de atracție ar putea fi atelierul de împletituri din papură realizat în urmă cu câţiva ani, la Letea, ,în cadrul unui proiect social în care mai multe localnice au deprins meşteşugul împletiturilor. Totuşi, până în acest moment, nu a avut loc o dezvoltare a acestei practici meşteşugăreşti. Alte soluții la îndemână, care pot sprijini un ecoturism de succes, ar putea fi: refacerea fântânilor cu cumpănă şi a morilor de vânt tradiţionale, dezvoltarea turismului călare, amenajarea unui muzeu etnografic al comunităţii, înfiinţarea de atelierele meşteşugăreşti care să producă obiecte de uz, cum ar fi naproanele, rogojinile, sau acoperitoare ale recipienţilor în care se comercializează produsele tradiţionale (în special mierea, produsă pe scară largă în zona Letea), amenajarea unor dane pentru ancorarea ambarcaţiunilor de mică dimensiune sau înfiinţarea unui centru de informare turistică într-o casă tradiţională.

 

Turiștii au, în prezent, multe opțiuni de petrecere a timpului: vizitarea lacului natural sărat, vizitarea pădurii cu un ghid localnic cu căruță, birdwatching pe grinduri, plimbări pe lacul Merhei - situat în apropierea celei mai mari colonii de pelicani din Deltă, precum și vizitarea celorlalte sate din comuna C. A. Rosetti.

 

Atracții principale:

 

l  pădurea de stejar Letea

l  rezervația naturală Grindul și Lacul Răducu (2.500 ha)

l  biserici lipoveneşti

l  fântânile cu cumpănă

l  dunele de nisip

l  sărăturile mari

l  canalul Magearu

 

Particularități:

 

l  diversitatea etnică

l  satele din comuna C.A. Rosetti sunt cel mai bine păstrate, din punct de vedere arhitectural din Deltă

l  zonă protejată cu arbori seculari și dune de nisip, vegetație specifică (Orhideea, Cârcelul, lianele spectaculoase)

l  Letea este o pădure de tip tropical și o zonă protejată, care oferă o experiență mult mai valoroasă pentru turiști dacă este vizitată cu ghid pe un traseu cu interpretare